Deja Vu ve filmu: Terminátor a Westworld

Občas se stane, že některé filmy mají velice podobné scény, někdy dokonce i celé vyznění příběhu. Může to být náhoda nebo to může být tzv. pocta, ale někdy to vypadá úplně jako deja vu, chyba v Matrixu. Před nedávnem jsme tato deja vu začaly objevovat a jelikož vás podle ohlasů baví, máme tady další poněkud nesourodou dvojici.

terwest

Předně je třeba říct, že srovnávat nebudeme seriál Westworld, ale film, který natočil sám autor předlohy Michael Crichton. Crichtona považuji z mnoha důvodů za génia a pokud znáte jeho dílo jen z filmů, tak přicházíte docela o dost. Často se o něm hovořilo, že je troublemaker, ale přiznejme si, že po jeho zkušenostech s některými filmaři se asi není moc co divit. Nejprve si filmový Westworld trochu představme.

westworld1

Zábavní park pro dospělé Delos nabízí návštěvu do tří velkých atrakcí – do středověku, antiky a westernu. Za 1000 dolarů na den si mohou návštěvníci užít s androidy vypadajícími jako lidé svou oblíbenou dobu, co hrdlo ráčí. Roboti jsou naprogramováni tak, aby byli návštěvníkům po vůli a nikterak jim neublížili. Dva kamarádi z Chicaga Martin (Richard Benjamin) a Blane (James Brolin) si jdou užít zábavu drsného westernového světa, ale ukáže se, že něco není v pořádku. Podle hesla, i ty si odprav svého robota, totiž dojde k poruše a pravidla se obrací. Robot pistolník (Yul Brynner) má po zkratu na návštěvníky docela spadeno a jde si vyřídit účty. (zde se můžete podívat na pěknou scénu s tasením).

RECENZE FILMU

Starším filmem podle data je samozřejmě Crichtonův Westworld. Vraždící roboti se samozřejmě ve filmu už objevovali, ale teprve Pistolník ve Westworldu je opravdu tím pravým drsným padouchem. Zvláště když ho hraje úžasný Yul Brynner. Westworld není v žádném případě tak promyšleně a efektivně natočený jako Cameronův majstrštyk, ale obsahuje rozhodně několik hodně zdařilých momentů.

Co rozhodně nemůže být náhoda je podobnost v řadě momentů ve finále filmu – odhalování skeletonu, děsivá chůze v chodbě. Podobnost závěrečné sekvence v Terminátorovi a Westworldu je skutečně očividná. Ostatně podívejte sem a sem.

Film - Terminator Two

Terminátor je pro ty, kteří ho dosud neviděli a jsou i tací samozřejmě, film o vraždícím robotovi, který je poslán do minulosti, aby zabil matku budoucího vůdce odboje proti strojům, ještě před jeho narozením. James Cameron se nikdy netajil tím, že miluje žánr sci-fi, ostatně inicioval o své vášni i tento zdařilý dokumentární televizní počin. Kupodivu inspiraci Westworldem mu nikdo nevyčítal. To ale neznamená, že by Cameron měl na růžích ustláno. Za plagiátorství ho zažaloval známý americký spisovatel sci-fi Harlan Ellison a soud mu dal za pravdu, proto je v novějších kopiích filmu uvedena inspirace Harlanem Ellisonem. Pro Camerona je toto dodnes citlivé téma, protože tvrdil jak tehdy, tak dnes, že Ellisonovy práce nečetl.

RECENZE FILMU 

A určitě si připomeňte i další DEJA VU 

 

Všichni dobří rodáci – Pelíšky

 

Krvavé svatby – Základní instinkt

 

Přidat komentář

TOPlist