Rudá volavka (2018)

ruda_volavka_4

USA, Red Sparrow, režie: Francis Lawrence, scénář: Justin Haythe podle předlohy: Jasona Matthewse, kamera: Jo Willems, hudba: James Newton Howard, hrají: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Shoenaerts, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker, Charlotte Rampling

 

140 minut, barevný

 

Film:

Baletní představení Labutí jezero se stává v hollywoodském filmu symbolem katastrofy a psychologického teroru. Dominika Jegorová (Jennifer Lawrence (Pasažéři, Joy, Do morku kostí, Terapie láskou, Hunger Games, matka!) vystupuje v Balšom těatre v titulní roli slavného představení, jenže ouva. Při vrcholu tanečního čísla jí omylem doskočí na nohu její taneční partner a Dominika končí s otevřenou frakturou v moskevské nemocnici. Ve stejnou chvíli operuje americký špion Nathaniel Nash (Joel Edgerton) v Moskvě a má se sejít s krtkem (tedy ruským agentem hrajícím na obě strany) v parku.

Nash ovšem zazmatkuje v momentě, kdy uvidí vozovou hlídku ruské policie. Ve snaze ochránit ruského kolegu na sebe upoutá pozornost, dvakrát vystřelí a dá se na útěk. Agenta sice zachrání, ale CIA  ho okamžitě odvolá pro špatný úsudek. Kdyby totiž nevystřelil, nic by se nestalo. Policisté žili v domnění, že se jednalo o náhodný prodej drog, jenže Nashova kovbojská honička na americkou ambasádu spustila v ruské tajné službě doslova manévry.

ruda_volavka_5

Kulhající primabalerína Dominika Jegorovová s holí a čerstvou výpovědí z divadla náhle čelí se svou těžce nemocnou matkou bezútěšné a nejisté budoucnosti. Pomocnou ruku nabídne její strýc (Matthias Shoenaerts), vysoce postavený důstojník ruské tajné služby. Dá jí první úkol a Dominika ho splní, byť je po něm znásilněná a zbrocená krví. Strýček je ale z jejího výkonu nadšen. Když jí ujistí, že její výběr je buď kulka do hlavy od kolegů, kterým je úplně jedno, že je jeho krev nebo extrémní kurz, ve kterém se školí „volavky“. Tedy agentky využívající svého těla k vytěžení nepřítele. Jejich tělo už jim, ale nepatří, je státu.

Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika svým strýcem nasazena do Budapešti na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), který Rusům leží po extempore v parku v žaludku. Nash jí brzy odhalí.

ruda_volavka_6

Máte pocit, že muselo utéct tak dvě třetiny filmu? Ale kdeže. Tohle je pouze expozice. Rudá volavka totiž rozhodně není tuctový špionážní film, ale pečlivě napsaný příběh s tolika zvraty, že diváci po skončení odcházeli z kina a lapali po dechu. Jelikož jsem nestihl novinářskou projekci, film jsem viděl v plném kině s normálně platícími diváky a byla tam zcela jiná atmosféra. Bylo docela zábavné sledovat, jak na film vytáhla vnučka svou babičku, která se po skončení filmu doslova třásla ve foyer a říkala:,,Ježíš, já tý holce tak držela palce! To bylo strašný!“

Oceňovanou předlohu k filmu napsal Jason Matthews, veterán CIA s dokonalou znalostí světa kontrarozvědky. Matthews pracoval na bývalém Ředitelství operací CIA, mimo jiné prováděl nábor agentů v Sovětském svazu a ve východní Evropě a jako šéf několika zahraničních expozitur CIA řídil tajné projekty zaměřené proti programům zbraní hromadného ničení a proti terorismu.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist