Rozum a svaly: Arnold Schwarzenegger

pumping iron

Butler sehnal peníze na dokončení a začal film propagovat kudy chodil. Arnold byl nominovaný na Zlatý globus za Zůstaň hladový a pozval novináře na večeři. Těm se film líbil. Premiéra byla velkolepá. Limuzíny, světlomety, pětset hostů, policejní zátarasy a desítky fanoušků, kteří skandovali Arnold, Arnold, jen co se objevil. Film se líbil a lidé tleskali.

O pár týdnů později na Zlatých globech se potkal se Sylvesterem Stallonem, se kterým sdíleli agenta a ten mu nabídl, že mu sežene roli zápasníka v jeho dalším filmu a pak mu začal jako první tleskat, když Arnold vyhrál svůj Zlatý globus. A mimochodem o pár minut později si šel Sly pro svůj globus za Rockyho. Arnold se prosadil.

Pumping Iron se hrál v Cannes, kde byl po právu senzací, ostatně dodnes je to jeden z naprosto zásadních dokumentů o kulturistice a troufnu si říct, že nejen o ní. Na podzim roku 1977 se Arnold domluvil, že bude hrát v Barbaru Conanovi a jeho čtyřech pokračováních. Za jedničku měl dostat čtvrt milionu, za dvojku milion, za trojku dva miliony a tak díle a 5% z tržeb, tedy za 10 let přibližně 10 milionů. Arnold byl nadšený.

O smlouvě se brzy vědělo a Arnold se procházel po Rodeo Drive a majitelé obchodů ho zvali dovnitř a pokřikovali na něj. Na scénář byl najatý Oliver Stone, se kterým si Arnold okamžitě sedl. Režisér John Milius chtěl, aby to byl velkofilm plný horečných vizí a chtěl rozpočet alespoň 15 milionů dolarů. Stone napsal scénář a producenti jej spočítali na 70 milionů dolarů. A bylo po Conanovi, alespoň na čas.

Conan-the-Barbarian-1

Arnold bral menší role v kinofilmech i v televizi, objevil se na plátně s Kirkem Douglasem, Loni Andersonovou a přitom podnikal s nemovitostmi. Conanovi v té době byl přiklepnut rozpočet 20 milionů dolarů u Paramountu, ale v podstatě se nedělo nic. Milius už toho měl plné zuby. Přepsal scénář, vyplatil původního producenta, který to celé rozjel a zainteresoval Universal. A začalo se točit. O filmu Barbar Conan více v samostatném článku zde.

Film měl obrovský úspěch a Arnold měl před sebou ještě jednu metu. Chtěl za film dostat milion dolarů. Změnil agenta a najednou seděl u stolu s mladíkem Jamesem Cameronem, který mu nabídl kultovního Terminátora. O Terminátorovi máme obsáhlý článek na Realfilmu zde.

Milion za to sice nebyl, „jen 750 000 dolarů“ za natáčení nedaleko domu, ale mělo to podmínku. Arnold se musel vyvázat ze smlouvy na pokračování Conana. To co vypadalo jako idylka se stalo klecí. Dino byl rozumný, na dvojce trval a Arnoldovi dal volnost i k dalším projektům, ale rovnou mu řekl, že by s ním rád natočil moderní akční film. Plácli si. Terminátor se odložil a vznikla dvojka Conana, která byla bez režiséra jedničky a studio chtělo mládeži přístupný film. Film nakonec vydělal více než jednička, zejména díky z příjmů ze zámoří, ale bylo vidět, že franšíza je mrtvá. Roger Ebert o filmu napsal „sympatický barbar pro celou rodinu“.

Dino Laurentiis to také věděl a řekl Arnoldovi, že než pověsí meč na hřebík, ať si přečte scénář k filmu Rudá Sonja a poslal ho točit Terminátora. Arnoldova partnerka Maria Shriver si scénář přečetla a zhrozila se. Arnold ostatně také. Naštěstí chyběla herečka, která by Sonju ztvárnila, než si Dino všiml Brigitte Nielsen na obálce jednoho magazínu. Dino řekl, že nechce Arnolda zneužívat a stačí mu, když ve filmu ztvární epizodní roli. Natáčení mu zabralo 4 měsíce, takže tady někdo trochu klamal. Film byl nominován na anticeny Zlatá malina a Brigitte Nielsen dokonce získala cenu za nejhorší objev roku. Film skončil jako totální průšvih. Arnold hned poté pokračoval u Dina De Laurentiise na filmu Špinavá dohoda, tedy na tom moderním akčním filmu, který mu slíbil.

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist