Smrtelné lži (2012)

 

Arbitrage, USA 2012, režie a scénář: Nicholas Jarecki, kamera: Yorick Le Sauch, střih: Douglas Crise, hudba: Cliff Martinez, hrají: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling, Laetitia Casta, Nate Parker

107 minut, 1.85:1, 4K Digital, barevný

Film:

Svět velkých financí je pro spoustu lidí fascinující. Dostat se až na vrchol a okusit moc je pro mnohé hlavním motorem jejich života. Na druhou stranu i vrcholová pozice nemusí vždy přinést dostatečné zadostiučinění. Vždy totiž stačí jeden chybný krok a schody, po kterých se člověk pracně drápal mohou být pěkně namydlené.

Robert Miller (Richard Gere – „Prvotní strach) vede dvojí život. Na jedné straně se jeví jako dokonalý a milující člověk, kterému se vše daří – v obchodním i soukromém životě. Má milující manželku Ellen (Susan Sarandon – „Atlas mraků„, „Wall Street: Peníze nikdy nespí) a dceru Brooke (Brit Marling), která má jeho impérium jednou převzít. Na straně druhé, skryté zrakům veřejnosti i rodiny, je jeho podnikání založeno na rozsáhlých podvodech a také se tajně stýká s mladou milenkou (Laetitia Casta). V okamžiku, kdy se snaží dokončit prodej své společnosti, jediná chyba ohrozí vše, co kdy dokázal. Za pomoci známého ze své minulosti (Nate Parker) se snaží Robert Miller vše zahladit a utajit. Na jeho stopu se ale dostává neúnavný a důsledný detektiv newyorské policie Michael Bryer (Tim Roth -“Pulp Fiction).

Po studiu na filmové škole v New Yorku a dvou oceněných dokumentech (Breaking In: How 20 Film Directors Got Their Start a The Outsider) se Nicholas Jarecki začal poohlížet po tématu pro svůj celovečerní debut. Téma vysokých financí a byznysu se nabízelo – sám je synem dvou makléřů, úspěšně podniká a v roce 2009 právě probíhala finanční krize. V té době ho zaujala sbírka příběhů The Great Hangover z dílny časopisu Vanity Fair, která se zabývala analýzou ekonomického krachu. „Kniha popisovala soukromí obchodníků, kterých se krize dotkla,“ říká Jarecki, který tak získal výchozí bod pro téma filmu: „Přemýšlel jsem o typickém muži, který žije ve velkém bytě v New Yorku. Co je asi zač? Co dělá? Musí být určitě bohatý. A peníze s sebou přináší problémy. Co když byl dřív čestným člověkem, ale s větším bohatstvím se jeho život stává komplikovanější a zkorumpovanější. Komu se teď zodpovídá, když se vše hroutí? A co udělá, aby ochránil sám sebe a svou rodinu? Tak se zrodila postava Roberta Millera.“

Po devíti verzích scénáře se z původního nízkorozpočtového snímku stalo drama, které odkrývá morální dilema mocného a úspěšného podnikatele. Jareckeho nadšení zaujalo silný a rozmanitý producentský tým. „Producentka Laura Bickford (Traffic, Che, 7 Nocí v Havaně) přinesla rozsáhlé know-how jak film zrealizovat a jak dát dohromady výborný tým lidí,“ podotýká režisér. Koncem listopadu 2010 se filmaři rozhodli odložit natáčení naplánované na duben 2011, protože přišli o kompletní financování. „Měli jsme dva měsíce, abychom dali dohromady několik milionů dolarů nebo projekt nechali plavat. Laura neustále opakovala, že musíme jít dál, protože to je silný scénář a že získáme peníze, herce i tým a projekt zrealizujeme. Byla si jistá, že vše vyjde, a měla pravdu,“ říká Jarecki.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist